Breu apunt biogràfic- Maria Vilanova i Vila-Abadal
Doctora en Filosofia i Ciències de l’Educació per la Universitat de Barcelona i llicenciada en Filologia Anglesa per la mateixa universitat. Ha cursat estudis de postgrau relacionats amb l’ensenyament de l’anglès, el teatre i l’escriptura; tant a universitats de casa nostra com del Regne Unit.
Ha escrit articles i ponències sobre educació, dramatització i ensenyament de l’anglès en revistes especialitzades i ha participat en congressos nacionals i internacionals.
Actriu i professora d’anglès i de dramatització, ha participat en produccions teatrals, televisives i cinematogràfiques i en projectes educatius a Bolívia, El Nepal i Rwanda. L’experiència en aquest darrer país l’ha recollida en el llibre Un agost a Rwanda d’Editorial Mediterrània de Barcelona, 1999. L’any 2002 publica Dramatització i Aprenentatge, d’Editorial Mediterrània; i el 2005 La mort, una lliçó de vida?, de la mateixa editorial, llibre que va ser reeditat el 2016 per Témenos edicions. El 2007 guanya el tercer premi del “Concurs de Narrativa Breu, Dones” amb “La mare se’ns ha llunat”, organitzat per l’Espai Dona de l’Ajuntament de Palafrugell. El 2008 obté el segon premi del “Concurs de Narrativa Literària Mercè Rodoreda” amb “Funcionària de carrera”, organitzat per l’Ajuntament de Molins de Rei. El 2013 publica la novel·la London is London i el 2014 Petites històries al replà de l’escala, totes dues de Témenos Edicions. També el 2014 guanya el «XX Premi de Narrativa Ciutat de Manlleu» amb la narració El món per un forat publicat per Témenos Edicions. El 2015 publica la novel·la Cendra viva de l’editorial Gregal i el 2016 Entre dos fills de l’editorial Llibres del Delicte. El 2017 queda finalista del XXIV Premi Illa de Menorca de narrativa. El 2018 publica la novel·la Anaïs sota les voltes de Voliana Edicions. L’obra de teatre Secundina i acció! de Témenos Edicions es publica el 2020. Aquest mateix any guanya el «41è Premi de Novel·la Armand Quintana» de la 41ena edició dels Premis literaris de Calldetenes amb Les casetes del Catbrèxit o l’emancipació de la senyora Rosa, publicat per ÇTrencada Edicions (2021). El mateix any publica Cenizas vivas i La muerte, ¿una lección de vida? de Círculo Rojo (traduccions al castellà de llibres publicats en català). També el 2021 guanya el «XXXI Premi d’Investigació des Mercadal i Fornells» (Menorca) amb : Enric Enric Coll, el capellà de Fornells, publicat per l’Institut Menorquí d’Estudis, el 2023. Queda finalista del Premi “Andrés Casasnovas” de Periodisme del diari Menorca, amb l’article: “Tot recordant Enric Enrich Coll, el rector de Fornells” que es publica en el diari MENORCA el 24 de gener de 2023. El gener de 2024 l’Institut Menorqi d’Estudis publica el llibre Enric Enrich Coll, el capellà de Foornels. És membre de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC)