Quan avui he recollit del terra de la porteria el diari i l’he llegit abans de donar-lo al veí del tercer segona ―com faig sempre, ho confesso― m’he quedat de pasta de moniato en llegir la notícia que la prova de Selectivitat de literatura espanyola s’haurà de repetir perquè el poema que els alumnes havien de comentar no sortia en el temari.

He llegit la noticia dues vegades perquè em pensava que no entenia el contingut. I sí, sí que m’ha semblat que l’entenia: als alumnes no se’ls prepara per fer un comentari d’un text que vegin per primera vegada. Només se’ls pot demanar que comentin el que ja el professor els ha dit, i han treballat a classe, sobre uns quants textos triats per les autoritats educatives i res més.

I jo em pregunto, què s’entén per «comentari de text»? No seria tenir eines per a poder analitzar qualsevol text que es llegeix per primera vegada? Els estudiants entren a la universitat només podent comentar els textos que estan en el temari de batxillerat i prou?

Curiosament el poema es deia “Mientras por competir con tu cabello” de Luís de Góngora. I ara, que ens omplim la boca que preparem alumnes per un món competitiu, sembla que ni amb els seus propis cabells no poden competir si abans no se’ls dona tot ben mastegat.

El meu Eusebio, al cel sia, sempre deia: «Del que no entenguis, no en compris ni en venguis». I tal vegada sóc jo qui no ha sabut fer un bon comentari de text de la notícia; potser no l’he entesa bé. Si és així, demano disculpes, i no em quedarà més remei que repetir l’examen.