Ara pla! No puc parlar en català fins que no aprengui anglès i francès! Bueno si vull canviar el francès pel xino, ho puc fer… Això sí, ¡pobre de mi si se m‘acut dir una paraula en català, sense haver après, abans, a parlar en estranger!

Claro, que lo primer de lo primer és parlar en la lengua del Imperio… Però, aquesta, ja la sabem de sobres! Mare de Déu, però si el sentim per tot arreu! Fins i tot a la tele i la ràdio d’aquí, quan hi va algú que no parla català, tots corren a fer-ho en castellà, no fos cas que s’enfadés…

A la meva escala hi viu un pilot de joves que no em diuen ni un borrall en català ―vull dir en llengua vernàcula―,  i fan veure que no m’entenen quan jo els parlo; i això que van a escola, l’estudien, s’examinen i l’aproven!

Amb el que ens ha costat, i que, ara, estiguem pitjor que en temps de Franco! Sí, sí, no exagero… Jo, què volen que els digui? No hi sé veure la diferència. Bueno, sí, perquè llavores sabíem on érem i contra què i qui anàvem. Ara, figura que som una democràcia i que tenim llibertat!

Ja els ho explicaré, jo, què és la llibertat! I els puc assegurar, que això no ho és. I de democràcia? No em facin riure! Jo no tinc estudis, ja ho saben, però, puc posar la mà al foc ―i no em cremaria― que el que tenim aquí, ho és tot, menys això!

Per arribar fins on som, van anar tants, a la presó? Per ser on som, calien tants sacrificis? Massa tous, vam ser quan es va morir el Caudillo! Perquè, il·lusos de nosaltres, vam començar: “Que ai! pobrets que no s’ho prenguin malament!Que, ai! pobrets que no es molestin! Que, ai, pobrets que no hagin de saber què és l’exili!”

Mira que en vam ser de babaus! El meu Eusebio sempre deia que “de cànem podràs canviar, però de teixidor, no” … I sort que no hi és per veure-ho!

I ara, m‘hauran de disculpar, però haig de fer els deures d’anglès… sí, a les meves velleses, ja ho veuen! M’he hagut d’apuntar a una acadèmia… i quan ja sàpiga que “my taylor is rich” , estudiaré francès… La Merceditas m’ha dit que millor que no el xino, perquè almenys fan servir les mateixes lletres.