I ara vostès es preguntaran: “ a que ve això ara?, la Secundina ha estat la portera d’aquesta casa de tota la vida…” i tenen raó.

Vostès saben prou bé que vaig venir del poble amb el meu Eusebio ―en pau descansi―, i que no he sortit d’aquesta garita, vigilant qui entra i qui surt, des de fa, ni me’n recordo!

A lo que em refereixo és que m’han dit que el nou president de l’escala és un senyor que no hi viu!  Bueno, que es veu que ni existeix… Vostès ho entenen?  Pues jo tampoc.

La del principal ahir m’ho va fer saber, tota contenta. “Sap, Secundina,  a la reunió de veïns vam decidir que  instal·laríem un aparell que li donarà les ordres del que ha de fer. En diuen un robot intel·ligent, i d’aquesta manera ens estalviem que el president de torn s’hagi d’amoïnar  per les minúcies que passen a l’escala, ja sap que tots estem molt ocupats…”

Molt ocupats? De jubilats n’hi comença a haver un fotimer, en aquesta escala … i no cal dir que el reguitzell de vídues que hi tenim, feina, el que se’n diu feina, poca, tret d’espiar tot quisqui.

Quan el meu Eusebio -al cel sia- era viu, cada cop que canviaven de president d’escala, si veia que jo arrufava el nas perquè no m’agradava el que havia sortit escollit, em deia: “No cal pas que t’hi amoïnis, poc hi tenim a fer nosaltres, perquè talli qui talli el bacallà, tu seguiràs fent de portera”…

Però, ara, que volen que els digui? Tot plegat em fa pudor de socarrim, no sé si m’entenen… M’ensumo que el  proper “robot intel·ligent” que posaran ho faran a la porteria i jo… al carrer!

I jo ja m’he acostumat a dir-los el que penso en el feisbuc de la Mercedites, la meva filla; i a que vostès, tan amables, em contestin. Em fan companyia, no sé si m’entenen…

Hauré de parlar amb la Trini, a veure si a ella també la “redueixen”… És clar que, potser, amb aquesta esveramenta meva, em diran que estic posant el carro davant dels bous, perquè de despedir-me  no n’han parlat pas… encara.

I, a més, hi ha una cosa que em balla pel cap: Un robot, per més intel·ligent que sigui, sap tallar el bacallà?…