Sí, m’ho acaba de dir la meva amiga Trini ―la portera del número 11― que ha passat pel carrer Gran i ho ha vist. Es tracta de “la ruta de les Urnes”.  Tal com ho senten! Comença a la Xina, desembarca a Marsella, viatja fins a Elna, passa la frontera i acaba a Catalunya, fent una volta turística pels racons més amagats del nostre país, que descobrireu de la mà de ciutadans anònims, herois que es van entossudir a contradir els messetaris que deien que ‹‹no habría urnas›› .

Verge Santa del Remei! S’imaginen! Les urnes van passar per davant dels nassos dels gendarmes, de la guardia civil, dels habitants del Piolín… I mira que s’hi van aplicar! Pobres xicots, amb tanta visera no hi veien més enllà del nas!

 Però tornant a “la ruta de les Urnes” ―la Trini i servidora ja ens hi hem apuntat―, ens han dit que podrem visitar l’església de Vila-rodona on es va fer el recompte de paperetes mentre el rector predicava; el cementiri de Santa Bàrbara on es va fer el lliurament del “material” amb els morts de testimonis; la cadireta de criatura de Sant Quirze del Vallès  que va transportar un pilot d’urnes fins a l’alcaldessa; la caravana d’un polígon de Castellar i un garatge de Girona on van dormir unes quantes caixes de plàstic de tapa negra; un soterrani de la ciutat de Lleida des del qual es repartien “caixes de fruita” a petició dels clients; els maleters de cotxes de totes les marques ―repartits per tot el territori― on van dormir alguns contenidors il.legals; el ciutadà assegut en una cadira de rodes que va amagar un embalum sospitós entre les cames; la furgoneta dels Bombers a Argentona on reposava tapada amb una manta la caixa màgica i etc. etc. Recorrerem un fotimer de quilòmetres per totes les comarques catalanes!

I tot aquest itinerari turístic el podrem fer gràcies a l’enginy i, sobretot, al silenci de molts catalans! Que ja deia el meu Eusebio: ‹‹El secret més ben guardat, és el callat››. I jo, que també en sé, de dites, afegiria: ‹‹amb l’enginy s’aconsegueix el que a la força es resisteix››. Doncs això, tots a viatjar i tots amb els passaports a punt!