Me’n faig creus, encara que em sembla que gairebé ningú més se’n fa, ni es fixa en aquestes “petiteses”. I vostès què en pensen? Creuen que és una “petitesa” que entre tots paguem la fundació que es dedica a ‹‹la difusió de la memòria i obra de Franco››? A mi em sembla que és una barrabassada de l’alçada d’un campanar!

Acabo de llegir en un full de diari ―d’aquells que poso a terra quan frego l’entrada de la porteria― que ara, la família del Generalísimo ha encarregat la gestió de les visites al Pazo a aquesta fundació tan “venerable”.

Se’n recorden del Pazo de Meirás, oi? Sí, l’edifici medieval de la província de la Corunya que el Caudillo va expropiar ― i es va apropiar― per passar-hi les vacances… Si, la residència de la família del dictador que l’any 2008 la Xunta va declarar d’interès cultural i l’obertura de la qual va ordenar perquè fos visitada pel públic en general.

I se’n recorden que els descendents de Francisco Paulino Hermenegildo Teódulo Franco y Bahamonde Salgado Pardo de Andrade es van passar pels dallonses aquesta ordre de la Xunta i que ningú no els va enviar mai la Guàrdia Civil? Pues això; sembla que els familiars dels dictadors espanyols ―i hereus d’altres tipus― tenen el privilegi de NO haver de complir la llei. I no es facin il·lusions que la cosa canviï perquè la llei a l’Estat Espanyol només l’ha de complir els que els hereus dels dictadors decideixen. I a l’Estat Espanyol entre tots plegats també paguem el que aquests hereus decideixen i sense consulta-nos-ho, claro! Perquè nosaltres davant dels dictadors ens toca callar i davant dels seus aplicats deixebles, també.

I és que el meu Eusebio ja deia: ‹‹No fa poc qui fa son poder d’imitar el mestre››, per allò dels hereus… Tot i que jo encara em pregunto si algú va veure el cadàver del dictador, perquè, per mi ― i perdonin el meu atreviment―, que van enterrar sacs de sorra en lloc seu, perquè no em negaran que en Franco continua viu i ben viu!

I nosaltres sense badar boca hem d’empassar-nos tot el que ells volen que engolim. I pagar, també, tot el que a ells els passa per la barretina per mantenir viva la memòria del dictador i d’altres “herbes”. Potser hauran de canviar el significat de ‹‹democràcia›› al diccionari de “la Lengua Española de la Real Academia”, per allò de no faltar a la veritat…