Estic recollint els estropicis que ha fet l’aigua i el vent, tant a la porteria com al terrat, Valga’m Déu val!, que jo no havia vist mai una cosa així, i mirin que fa anys i panys que soc portera… Pues  això, mentre netejo el que puc, penso que aquella noieta que surt per la tele té tota raó, el clima canvia i no s’havia vist mai, o gairebé mai, una llevantada al mes de gener…, però tot és només culpa del canvi climàtic?

Perquè, també, he de dir-los ―i ja sé que alguns se’m llançaran al damunt― que l’home amb la seva «civilització», fa tots els possibles perquè els fenòmens del temps puguin provocar desgràcies humanes. Només calen tres dits de front per saber que no s’hauria de construir a dos pams de la platja, ni fer passar carrers per les lleres dels rius, ni construir-se un xalet a tres metres del mar per poder ser el primer a ficar-se a l‘aigua tot just surt el sol…

Els accidents són això, accidents, i els fenòmens climàtics, també són això, fenòmens climàtics; però l’avarícia d’immobiliaris i planificadors de pobles i ciutats, ens porta a fer habitatges, urbanitzacions, camps de golf o carreteres on més ens convé per guanyar diners, i si hem de variar el curs de la naturalesa, tant l’hi fa. I d’això se’n diu especular i no en veig gaires planes al diari.

I quan la natura ens envesteix ens esquincem les vestidures. Sortosament tenim la partida de subvencions, per a tornar a fer barrabassades que ens donin més diners… El canvi climàtic s’ha de combatre, i tant que sí! però només reciclant i anant en tren?

A mi, ja em perdonaran, però de tota la vida havia sentit dir: «si al riu li prenen el que és seu, s’ho torna a prendre». Pues, això, la naturalesa no té aturador i fa la seva via, però els especuladors, si volem, sí que en tenen, d’aturador. Claro, que tal vegada és que no ens convé que parin, oi? Que el meu Eusebio al cel sia, sempre deia: «que la mar, quan més té, més brama», i no es referia, precisament, a les onades de deu metres que hem vist aquests dies.

 

What do you want to do ?

New mail